Far, Far(o)way

Azt már az elején szeretném leszögezni, hogy sosem vágyódtam télen melegebb éghajlatra, sosem lapozgattam réveteg nosztalgiával a nyaralós képeim és sosem próbáltam semmivel sem "nyarat idézni" korán sötétedő napokon.  Félreértés ne essék, sokszor hiányzik a napsütés, de nemcsak teljes mértékig elfogadtam, de kimondottan szeretek minden évszakot a maga sajátosságaival együtt, így a telet is.

Mégsem vagyok benne biztos, hogy a nyári emlékeknek és ízeknek semmi köze nem volt ahhoz, hogy egyik nap a szokásos konyhai tanácstalanságomban cataplanát sikerült főznöm, majd még azon a héten vasárnap pastel de nata-t sütöttem.  

Nem emlékszem, miért ez tűnt a legjobb ötletnek, mikor nemcsak az itteni boltok nem rendelkeztek a megfelelő hozzávalókkal, de én sem a pontos recepttel (csak egy portugál receptfüzettel, amit még ott vettem), és persze arra is mérget vehettem, hogy az íze mindkettőnek maximum egy ványadt, vérszegény utánzat lehet. Arra viszont határozottan, hogy valami könnyű, halas fogásra vágytunk tele ízzel és szafttal, vasárnap meg egy egyszerű, de nagyszerű sütire, és akkor eszembe jutott a gyönyörű Faro, az a csodálatos este a névnapomon Dáviddal és a naplementével, a sós széllel a Ria Formosa  felől... és következő nap már a mirelit pultot vizslattam a megfelelő alapanyagok után. 

Gondolom, szükségtelen mondanom, hogy ha egy igazi portugál evett volna bármelyikből, feltehetően harsány röhögésben tör ki és visszakérdez, hogy mégis mit mondtam, mit főztem?, de mi halál elégedettek voltunk velük. Következzen hát egy cataplana (ami a főzőedényről kapta a nevét és ami nekünk nincs, szóval már itt megbukott a dolog) és egy pastel de nata recept, hála a receptfüzetnek a farói vasútállomásról, a Nők Lapja Konyhája Desszert - A legjobb külföldi sütemények különszámának, a google fordítónak - és az emlékeimnek.

Cataplana - egy januárban felelevenített nyári emlék

-  olívaolaj a főzéshez
- 800 g tőkehal
- 450 g kagyló (mi kékkel főztünk, ha héjéban van, úgy is jó)
- 250 g garnéla (szintén nem baj, ha nem héjától megtisztított)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 3 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 húsleves kocka (ha szezonjában friss zöldségekből készül, elhagyható :))
- 1 ek. fehérborecet
- 1 ek. cukor
- 0,5 l paradicsomlé vagy 200 g paradicsompüré+2 dl víz vagy 2-3 paradicsom+2 dl víz
- só, bors, pirospaprika ízlés szerint

Köretként rizst készíthetünk hozzá, vagy 2-3 szem krumplit nagyobb darabokra vágva belefőzhetünk.

A fokhagymát lereszeljük, a vöröshagymát apróra kockázzuk, de ha nem vonakodunk tőle, ahogy én, nagyobb darabokba is lehet vágni - megpirítjuk az olajon mind. Beledobjuk a tengergyümölcseit, ha a krumplis verziót választjuk, előfőzve ekkor mehet bele, illetve hozzáöntjük/tesszük a paradicsomlevet/pürét/kockákat, ecetet, cukrot, húsleveskockát. Jó szaftosan a legjobb, így ha kell, felengedjük vízzel. Beállítjuk az ízeket, hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott halat, egyszer összerottyantjuk, ügyelve, hogy ne főzzük túl és kész is.

Kicsit olyan, mint egy lecsós tengergyümölcsei. Halál egyszerű, ismerős ízekkel. Nem vagyok portugál, de nekem comfort food frankón.

Pastel de nata

- 30 dkg leveles tészta (én is boltit vettem)
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4 dl tej
- 4 dkg liszt + nyújtáshoz
- 4 tojássárgája
- 2 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- csipet só
- csipet fahéj

A leveles tésztát igyekszünk téglalap alakúra nyújtani, a hosszabb oldalánál feltekerjük és korongokra vágjuk. Ezeket kilapítjuk és kivajazott kosárka/muffin formába nyomkodjuk - lehetőleg úgy, hogy maradjon pereme. Az újság (97.o.) 16 korongot írt, nekem több lett és így is annyira kinyúltak, hogy jobban túllógtak a peremen, mint kellett volna, ezt érdemes kikísérletezni a forma függvényében.
A tejből 3 dl-t a cukorral, fahéjjal és a sóval felforralunk, majd besűrítjük a megmaradt 1 dl tejben elkevert liszttel. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl és a kosarakba adagoljuk, majd készre sütjük (a magazin 200°C-on 15 percet ír, de ti tudjátok, a ti sütőtökben mennyi idő kell majd neki, a lényeg, hogy várjátok meg, amíg a teteje megpirul, nem baj, ha kicsit jobban is, mint amit egyébként  gondolnátok, pont úgy lesz jó).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

The One who Dared

Kör kettes, Szív királynő

#1 Faith